Hormonen in de overgang: De strijd tegen de kilo’s!!

Hormonen in de overgang: De strijd tegen de kilo’s

Het is een veelvoorkomend probleem: vrouwen in de pre-menopauze merken vaak dat de weegschaal langzaam maar zeker omhoog kruipt. Vooral rond de buik lijkt het vet zich op te hopen. Hoewel een ongezonde leefstijl zeker een rol speelt, zijn het vooral de hormonale schommelingen die de boosdoeners zijn. Maar hoe zit dat precies? En wat kun je ertegen doen?

De hormonen achter de gewichtstoename

Tijdens de overgang ondergaan de hormoonspiegels in het lichaam grote veranderingen. Dit heeft niet alleen invloed op je gemoedstoestand, maar ook op je stofwisseling en vetverdeling.

  • Oestrogeen en progesteron: Deze vrouwelijke geslachtshormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de vetverdeling. Als de productie van oestrogeen afneemt, neigt het lichaam er meer naar om vet rond de buik op te slaan.
  • Insuline: Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Bij insulineresistentie,een veelvoorkomend probleem bij overgewicht, wordt glucose minder efficiënt opgenomen in de cellen. Hierdoor wordt meer insuline aangemaakt, wat weer leidt tot vetopslag.
  • Cortisol: Het stresshormoon. Chronische stress kan leiden tot een verhoogd cortisolniveau, wat de vetopslag stimuleert, vooral rond de buik.

Waarom is afvallen tijdens de overgang zo lastig?

De combinatie van hormonale schommelingen, een vertraagde stofwisseling en mogelijk ook een verminderde spiermassa maakt afvallen tijdens de overgang een stuk lastiger dan in je jongere jaren. Maar gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren.

Tips om gewichtstoename tegen te gaan

  • Gezonde voeding: Kies voor een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte producten, suiker en verzadigde vetten.
  • Regelmatige beweging: Door regelmatig te bewegen, zoals krachttraining en cardio, verbrand je meer calorieën,verbeter je je stofwisseling en bouw je spiermassa op.
  • Voldoende slaap: Tijdens de slaap worden hormonen gereguleerd. Zorg daarom voor voldoende nachtrust.
  • Stressreductie: Zoek naar manieren om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie of mindfulness.
  • Suppletie: SportDiva X Vitakruid: advies over eventuele supplementen die kunnen helpen bij het reguleren van de hormoonbalans.

Een personal trainer met specifieke kennis over hormonen:

Als je ondanks een gezonde leefstijl moeite hebt met afvallen of je je zorgen maakt over de gevolgen van gewichtstoename, aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een gratis resultaat sessie. Ik kan  je helpen om de oorzaak van je klachten te achterhalen en een persoonlijk advies, training en voedingsplan op maat geven.

Onthoud: Gewichtstoename tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem, maar het is zeker niet onoverkomelijk. Door een gezonde leefstijl te combineren met de juiste aanpak, kun je je goed voelen in je lichaam, moeiteloos vet verbranden; ook tijdens deze levensfase.

GerelateerdeBlog Posts

Chat openen
1
Sportdiva
Welkom bij Sportdiva waarmee kunnen we je van dienst zijn?